Hírlevél
Tudnivalók

Alig van más olyan része az autónak, amely olyan fontos a biztonságos vezetés szempontjából. Mindmáig a gumi nem megfelelő használatából eredő okokra vezethető vissza a legtöbb defekt.  A német gumikereskedők szövetsége szerint Németországban évente három millió gumiabroncs mondja fel idő előtt a szolgálatot. 2005-ben a műszaki hibából eredő balesetek nagyrésze a gumi rossz állapota miatt, kisebb hányadban a fék meghibásodása miatt következett be. A gumik helyes használati módjáról és a gumicsere szükségességéről  innen tájékozódhat. Ne feledje: elsődlegesen nem az autó menetkész állapotáról van itt szó, hanem mindenekelőtt az Ön személyes biztonságáról.

A kis mélységű profil nem képes a nedvességgel, a jéggel és a latyakkal megbirkózni. A mintázat bemélyedésein látható kopásjelzők figyelmeztetnek. Ezek keresztbe álló pallóként tűnnek fel, ha a mintázat mélysége kisebb vagy egyenlő lesz 1, 6 mm-rel. Nem ajánlott azonban eddig várni, hanem a biztonság kedvéért érdemes valamivel hamarabb lecserélni a gumit. A nyári gumikat 2 mm profilmélységnél kell kicserélni, a széles gumiknál pedig 3 mm az alsó határ . A téli gumik már 4 mm mintázati mélységnél elveszítik jó tapadási tulajdonságukat, ha az utat hó lepi. Legkésőbb tehát ennél a mélységnél érdemes a gumikat lecserélni.

Ha nincs meg a megfelelő nyomás, a gumi és az út nem érintkezik optimálisan. A gumi élethossza csökken, mert a szerkezeti károsodás felgyorsul. Azonkívül nagyobb lesz az üzemanyag-fogyasztás is. Éppen ezért nem lehet eléggé  hangsúlyozni: ellenőrizze rendszeresen a gumikat és mérje meg egy benzinkútnál a légnyomást. Rendszeresen, azaz egyszer egy hónapban, vagy méginkább kéthetente. Ha már látványosan hiányzik a gumiból a levegő, túl sokáig várt.A légnyomást mindig akkor ellenőrizze, ha a gumi hideg. Az adatok ugyanis nem pontosak egy hosszabb út után. Vegye figyelembe, hogy a légnyomás terheléstől, gyorsaságtól, gumitípustól függ. Ha kétségei vannak, kérdezzen meg egy szakembert. Csavarja fel szorosan a szelepsapkát. Helyettesítse azonnal a szelepsapkát, ha elveszíti, különben a szelep hamar engedni fog. Ellenőrizze a gumi szelepét, hogy nem sérült-e meg a szeleptartón.

Ne felejtse el a pótkereket. Ennek a légnyomását is kell néha ellenőrizni, hogy gumidefekt esetén ne érje újabb kellemetlen meglepetés. Alapvetően a pótkerékben körülbelül 0.5 barral nagyobb légnyomás kell legyen.Habár a modern gumikat, high-tech termékekről lévén szó, komolyan terhelhetjük, ezek sem teljesen immunisak a használattal együttjáró sérülésekkel szemben (pl. ha véletlenül nekihajt valaminek). Egy ilyen eset után a gumiban csökkenhet a nyomás,  az övbeli acélszálak megrozsdásodhatnak vagy pedig a futó felületen található részek leválhatnak.  Ez pedig - főleg nagy sebességnél - felettébb veszélyes.Ezért ajánlatos, hogy Ön vagy egy szakember a gumikat időnként alaposan ellenőrizze. A vágások, repedések, dudorok, kiálló profildarabok, olyan behatoló idegen tárgyak is, mint például szegek gyanús jelek lehetnek. Ellenőrzéskor gondoljon arra is, hogy a guminak belső oldala is van, amelyet nem láthatunk. Kérjen tanácsot szakembertől, aki azonnal felvilágosítást tud adni arról, ha a gumi cserére szorul.

Gyakran észre lehet venni a gumi felületén aránytalan kopásokat. Ezek ugyancsak  figyelmeztető jelek. Az ilyen jellegű károsodások többnyire a futóműre vagy a kormánymű beállítására vezethetők vissza. A fék vagy a kerék helytelen centírozása is kiválthatja a jelenséget. Ilyen esetben azonnal vigye el gépkocsiját szakemberhez. Amennyiben az aránytalan kopás okát nem hárítják el,  az új gumi is  hamarosan tönkre fog menni.

Ha a gumikra nem fordít kellő figyelmet és valamelyik sarokba állítva tárolja,  az abroncsok nem lesznek hosszú életűek. A következőképpen tárolja helyesen a gumikat:Mielőtt a gumikat levenné, jelölje meg a gumi menési irányát és a pozícióját (helyét):

JE = jobb első, BE = bal első, JH = jobb hátsó, BH = bal hátsó.

Távolítsa el az esetleges szilánkdarabokat a mintázat bemélyedéseiből. Válasszon  száraz, hűvös és sötét tárolóhelyet. Meleg, nedvesség, napsütés hatására a gumi jobban öregszik, sokféle oldószer károsíthatja. A benzin, olaj, zsír vagy kémiai anyagok ezért különösen veszélyeztetik a gumi állapotát. 

A felnin maradt gumikat helyezze egymás tetejére, legmegfelelőbben egy egyenes deszkára. A felni nélküli gumikat állítsa függőlegesen egymás mellé, időnként fordítsa meg őket.

A mértékletesség nem csak a sebesség szempontjából érvényes, hanem a terhelésnél is. Természetes, hogy kiránduláskor az embernek sok csomagra van szüksége, és a forgalmiban szereplő adatok is megengednek bizonyos szintű terhelhetőséget. Ennek ellenére legyen óvatos, ne menjen el minden esetben a végső határig, ne érje el mindig a maximális súlyhatárt.

Egy nagyon megterhelt gépkocsinak megváltoznak a menettulajdonságai, és - ha túl sok csomag van felpakolva az autó tetejére - a veszélyes oldalszélnek nagyobb támadófelületet nyújt, ugyanakkor a fékeket is túlzottan terheli. A gumik szenvednek a legtöbbet a megterhelés alatt. Maradjon tehát a megengedett terhelhetőség keretein belül. Gondoljon arra, hogy az ember könnyen elszámolja magát, és akár mérje le a bepakolni kívánt csomagot, beleszámolva a csomagtartó súlyát is.

Természetesen ez a szabály ugyanúgy érvényes kombikra, mint lépcsőshátú autókra.

A mai modern gumik nagyon sokat bírnak, de mindent azért nem. Az útpadka a gumi első számú ellensége. A vele való érintkezések ártanak a gumi felépítésének, és később felületi leválásokat vagy akár gumidefektet is okozhatnak. Akivel ez egyszer már megtörtént, az a jövőben biztosan jobban megszívleli a következő egyszerű szabályokat. Parkolásnál inkább korrigáljon egyszer-kétszer, minthogy a gumi oldalát végigsúrolja a járdaszegélyen. Ha át kell hajtania járdaszegélyen, küszöbön, nagyon lassan és lehetőleg merőlegesen tegye.

Minden gumira érvényes a következő szabály: élethosszuk körülbelül 10 év. Még akkor is, ha kifogástalanul néz ki, és alig használták. Miért? Mert a gumi anyagkeveréke idővel öregszik, és ezzel együtt megváltoznak a tulajdonságai.  A magas hőmérséklet és a napsugarak gyorsítják ezt a folyamatot. Főleg nyáron és a déli országokban ezért nagyon fontos, hogy a hosszabb ideig leállított autók és lakókocsik kerekeit letakarva védjék. Az autópályán való gyors vezetés után ajánlatos a gumik hőmérsékletét megmérni. Amennyiben a gumi kézmelegségű, akkor a gumi rendben van. Ha azonban forró, mindenképpen járjon utána, mi lehet az oka. Ilyenkor vagy a légnyomás túl alacsony, vagy pedig a gumi felülete, szerkezete kezd lassan tönkremenni. Tartsa be ezért a következő szabályokat:

  • Ne használjon 10 évnél régebbi gumikat.
  • 6-8 év után cserélje le a lakókocsik ill. a nem állandóan használt autók gumiabroncsait.
  • Több, mint hat éves pótkerekeket csak szükség esetén szabad használni.

A téli gumikról. Aki szeretne sikeresen megbirkózni a hideg évszakkal, cserélje le időben a nyári gumiabroncsokat télire. A téli gumikat az M+S jelzésről lehet felismerni, a kiegészítő hópehely-szimbólum nem előírás. Különösen a nagy sebességű és a széles, nyári gumikhoz képest jelentenek nagyobb biztonságot havas, jeges úton.

Szakértők szerint a "hét fokos" szabályt kell szem előtt tartanunk a téli gumi esedékességét illetően. Eszerint, ha a napi átlagos hőmérséklet hét fok alá esik, a nyári gumik kevésbé tapadnak. Ilyenkor, függetlenül attól, hogy esett-e hó vagy sem, cserélje le gumiabroncsait télire. 2006. májusa óta Németországban törvényi előírás az évszaknak, időjárásnak megfelelő gumiabroncsok használata.M+S-gumikat minden kerékre fel kell szerelni. Megkönnyítheti a dolgát, ha négy teljes kereket vásárol, vagyis egyszerre felnit és gumit, hiszen így egyszerűbbé válik a felés leszerelés, a tárolás. Minden szerelés után a gumikat centírozni kell.

Amennyiben téli gumijának maximálisan megengedett sebessége kisebb, mint gépkocsija megengedett max. sebessége, ragasszon fel a vezető által jól látható helyre egy figyelmeztető-emlékeztető matricát.A téli gumikhoz szükséges légnyomásról a gépkocsi kézikönyvében tájékozódhat. Egyéb meg. Általában kb. 0,2 barral nagyobb légnyomás szükséges.

Fontos! Ha gépjárművén gumit szereltet akkor 50 km megtétele után újra meg kell húzni a kerekek csavarjait!

 

Nyitvatratás

Hétfő 9 00-19 00
Kedd 9 00-19 00
Szerda 9 00-19 00
Csütörtök 9 00-19 00
Péntek 9 00-19 00
Szombat 9 00-19 00
Vasárnap Zárva